Botskilla Panamaan!

Rommikolat, kotitekoiset salmarit, biksut ja parit vaihtovaatteet pakattu, mutta minne on matka? No Karibian saaristoon, tarkemmin sanottuna Panaman San Blas -saarille juhannusta viettämään. Mukaamme lähti lisäksemme 25 samoin varustautunutta nuorta aikuista ympäri maailmaa.

Kyseessä oli siis San Blas Adventuresin järjestämä saarihyppelyseikkailu. Toisin, kuin suurin osa Kolumbiasta Panamaan menevistä venematkoista, tämä ei lähtenyt Cartagenasta, vaan pitkän ja melko turhauttavan matkan päästä, kylästä nimeltä Sapzurro. Tämä matka valikoitui kuitenkin halvemman hinnan, pidempien saarillaoloaikojen sekä parin päivän avomerellä seilaamisen välttämisen takia.

IMG_1364 (2)

Matka kesti neljä päivää ja siitä ajasta about 90% vietettiin saarilla. Tosin meidän tapauksessa prosentuaalinen osuus saattoi kuitenkin vähän laskea, kun ensimmäinen päivä meni oikeastaan kokonaan Panaman rajalla. Ei menny ihan putkeen se homma. Kaiken olisi voinut hoitaa alle tunnissa, mutta meillä meni yli viisi. Ensimmäiset kymmenisen minuuttia meni kun huumekoira tutki laukut, jonka jälkeen tylsistyneet rajaviranomaiset pistivät meidät odottamaan viisi pitkää ja turhaa tuntia. Tämän jälkeen luulimme jo pääsevämme lähtemään. Ehei, viranomaiset taisivatkin nähdä riemumme ja silmissämme kiiluvat paratiisisaaret ja näin ollen viivyttää meitä vielä hieman. Kaikkien laukkujen sisältö oli vielä tarkistettava huumeiden varalta, ihan kuin huumekoiralla ei olisi juuri tunteja aikaisemmin ollut mitään virkaa. No, reput purettiin ja tarkistettiin shampoopullojen sisältöjä myöten äärimmäisellä tarkkuudella. Eihän huumeita tietenkään tässäkään seulassa löytynyt, kuumottavia hetkiä seurueessa koettiin vain kilon läpinäkyvän sokeripussin, nuuskan ja meidän hieman erikoisen näköisen salmarin kanssa.

IMG_1367 (2)

IMG_1378 (2)

Saarielämässä avainsanana oli selvästi juurikin rommi ja kola, Karibiallahan sitä oltiin. Heti ensimmäiseen rantaan päästyämme avautui pullo, ja monilla se pysyi auki koko neljä päivää. Aikaa vietettiin vedessä istuen suurella porukalla. Välillä snorkattiin ja välillä joku hävisi riippumattoon nokosille. Illalla pelailtiin seurapelejä, ja tulihan juhannuksen kunniaksi tottakai Helan gårit opetettua ja salmarit maisteltua. Myös juhannuskokko saatiin paikan päälle!

IMG_1398 (2)

IMG_1385 (2)

IMG_1407 (2)

IMG_1421 (2)

Kaksi ensimmäistä yötä reissustamme nukuimme Kuna-intiaanien saarilla, ja viimeisen yön vietimme asumattomalla saarella riippumatossa. Vaikka uudet matkakaverit ja paratiisisaaret olivatkin kivoja, suurimman vaikutuksen itseeni teki Kuna-heimoon tutustuminen, heidän kylissään kiertely ja ylisöpöjen kunalasten kanssa leikkiminen. Pojat ottivat hauskoja jalkapallomatseja paikallisten nuorten kanssa ja minä opettelin vanhempien ihmisten avulla heidän kielen alkeita. Kaikki oli niin uskomattoman iloisia ja ystävällisiä! Tuli todella otettu ja etuoikeutettu olo saadessamme olla siellä.

IMG_1412 (2)

IMG_1414 (2)

Suureksi harmikseni sairastuin jo toisena matkapäivänä. Oli sitten kyse lähes olemattomista hygieniaolosuhteista (esim. vessat joissain heimokylissä olivat luokkaa huussi, mutta ulosteet menivät säiliön sijaan suoraan mereen. Koska vesijohtovettä ei ollut, kädet oli pestävä meressä, vain parin metrin päästä huusseista), aamuisista rankkasateista venematkoilla, jolloin vettä tuli päälle kuin saavista kaatamalla niin merestä kuin taivaastakin, tai sitten yli sadasta hyttysenpuremasta kehossani, niin hauskaa se ei ollut. Uusi seura, täysin kaikkien yhteyksien ulkopuolella oleminen sekä veneily teki sairastamisesta vielä normaaliakin raskaampaa. Yritin kuitenkin särkylääkkeiden voimalla ja olotiloista riippuen saada matkasta niin paljon irti kuin vain oli mahdollista. Onneksi niitä hyviäkin hetkiä tuli koettua monen monta.

IMG_1504 (2)

IMG_1454 (2)

Vaikka matka oli itselleni äärimmäisen rankka niin henkisesti kuin fyysisestikin, oli tämä ainakin seikkailu, jota varmasti muistellaan vielä pitkään.  Ja kotiin vielä terkut, ettei tarvitse olla huolissaan. Kyllä musta huolta pidettiin. Ja hyttysenpuremista ja kuumeesta huolimatta en sairasta malariaa.

16 comments

 1. Suunnaton · 1 heinäkuun, 2018

  Voi ei, harva asia on kamalampaa kuin matkalla sairastaminen. Ihan jo senkin vuoksi, että sairaana ei pysty ottamaan matkasta ihan kaikkea irti.
  Tuollainen paikalliseen heimoon tutustuminen olisi mullekin varmasti yksi reissun kohokohtia.

  Tykkää

  • hakunamalife · 1 heinäkuun, 2018

   Juu kyllä siinä vähän koti-ikävä iski 👎 onneksi vihdoin taitaa olla flunssat takanapäin😊

   Tykkää

 2. eveliinatyllinen · 2 heinäkuun, 2018

  Voisin lähteä itsekin milloin vain tuolle reissulle! ❤ Kävin itsekin Panamassa välipysähdyksellä ennen Kuubaa, mutta varsinaista kosketusta maasta ei ehtinyt vielä Panama Cityn 10h välilaskulla saada. Panaman kanava oli kyllä mielenkiintoinen! 🙂

  Tykkää

  • hakunamalife · 3 heinäkuun, 2018

   Kuuba olisi kanssa todella mielenkiintoinen kohde, mikä pitää kokea vielä joku päivä😍 ja todellakin suosittelen San Blas reissua, jos joskus tulee mahdollisuus☺️ panaman kanava oli kyllä myös ihan käymisen arvoinen😊

   Tykkää

 3. Pirkko / Meriharakka · 3 heinäkuun, 2018

  San Blas oli meilläkin kerran purjehdusreissun mahdollisena kohteena, mutta lopulta valitsimme sitten kuitenkin Britttiläiset Neitsytsaaret. Kurjaa, että matkasi ei kaikilta osin mennyt ihan putkeen, sillä hieno saariryhmä tuo San Blas on!

  Tykkää

  • hakunamalife · 3 heinäkuun, 2018

   Heti heräsi mielenkiinto ja aloin googlailemaan miten Brittiläisille Neitsytsaarille pääsisi, vaikuttaa hienolta kohteelta sekin😍

   Tykkää

 4. Anna K. - Kaukaa haettua · 4 heinäkuun, 2018

  Sairastelu matkalla on tosi tympeää! Mä teloin juuri varpaani Kreikassa ja edelleen sitä parantelen, vaikka nyt jo kotona. Mutta oli sulla todella hulppeat maisemat! Aivan ihania nuo rannat ja kirkas vesi. Oih!

  Tykkää

  • hakunamalife · 4 heinäkuun, 2018

   Joo luinkin sun postauksen epäonnisesta Kreikanmatkasta. Voi vitsit, ettei varvas ole vieläkään parantunut😩 sairastelu matkalla on kyllä tylsää!

   Tykkää

 5. Sofia · 5 heinäkuun, 2018

  Aikamoinen seikkailu mutta huikeankuuloinen kokemus! Ikävät mielikuvat tuli wc-jätteistä jotka lasketaan suoraan mereen, mutta sehän on sitä todellisuutta, eikä kiillotettua turistikuvaa. Itse miettisin kyllä pitkään kehtaisinko mennä enää uimaan… 😀

  Tykkää

  • hakunamalife · 5 heinäkuun, 2018

   Juu tuli sitä myös mietittyä, enkä ihan siinä lähellä mennytkään toisin kuin osa ryhmäläisistä😁 mä kuitenki siinä jonkun bakteerin kuitenkin onnistuin nappaamaan ni tuskin oli vesi hirveen puhdasta kauempanakaa🙈

   Tykkää

 6. Sairastuminen reissuilla on aina niin kurjaa :/ mutta ihanat maisemat silti ja mielettömän kuuloinen seikkailu.

  Tykkää

 7. Sini · 6 heinäkuun, 2018

  Täytyy näin aluksi sanoa, että sulla on hyvä bloginimi. Tulee heti mieleen Afrikka ja mun ex-työkaveri, joka on Keniasta. Kylläpä kuulostaa rasittavalta, jos rajatarkastus tuolla on noin pitkä. Onkohan kovinkin yleistä tuollainen?

  Tykkää

  • hakunamalife · 6 heinäkuun, 2018

   Kiitos paljon! Teinkin rantapalloon blogin tällä nimellä ensimmäisellä Afrikanreissullani☺️ ja ilmeisesti ei yleensä ihan näin kauan kestä, mutta kyllä meitä etukäteen vähän varoteltiin, ettei noista rajaviranomaisista oikein koskaan tiedä mitä ne milloinki keksii🙈 toivottavasti rajamuodollisuudet jatkossa menee sutjakkaammin😊

   Tykkää

 8. Annika | travelloverblogi · 7 heinäkuun, 2018

  Kaunista näyttäisi olevan, mutta sen verran olen hienohelma, että minä noihin oloihin kyllä lähtisi. Ei vastaa käsitystäni ihanasta lomasta, jos esimerkiksi hygieniataso on tuollainen. Mutta takuulla omalla tavallani jään paljosta paitsi. Kaikella on puolensa ja puolensa.

  Tykkää

 9. Päivitysilmoitus: Bocas del Toro -Paratiisi vaiko turistihelvetti? | Hakunamalife
 10. Päivitysilmoitus: KUN RIO DE JANEIROSTA TULI VIRHEEN SIJAAN LEMPIKAUPUNKI | Hakunamalife

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s