Katsaus ensimmäiseen reissukuukauteen

Ensimmäinen reissukuukausi on nyt takanapäin, ja ajattelin, että pieni kooste kuukauden tapahtumista voisi olla paikoillaan.

Käydyt maat?

 • Kolumbia ja Panama

Lempparikohde?

 • Kolumbiassa ihastuin Bogotaan, Panamassa taas Portobeloon sekä El Valle de Antoniin. Kolumbiassa kaikki lähihistoria ja politiikka oli ihan överimielenkiintoista, Panamassa taas maisemat, aktiviteetit, Kolumbuksen aikaiset tapahtumat ja merirosvot.

IMG_1081 (2)

IMG_1546 (2)

Paras hostelli?

 • Ehdottomasti Botanico Hostel Bogotassa. Ihana henkilökunta, lämmin ja sosiaalinen ilmapiiri sekä paljon tekemistä. Kaiken lisäksi lämpimät suihkut! Ne jos jotkut ovat harvinaista herkkua täällä päin.
 • Myös Bodhi niminen hostelli El Valle de Antonissa oli todella kiva! Niin hienosti sisustettu, että oli pakko ottaa kuvia kotiin sisustusinspiraatiota tuomaan. Hostelli oli myös todella siisti ja yhdestä suihkusta tuli lämmintä vettä. Ainoa miinus oli henkilökunta, jota tunnuimme pahasti vaivaavan jatkuvalla kyselyillä.

IMG_1633 (2)

Kuinka paljon rahaa on kulunut kuukaudessa?

 • Kolumbia oli todella halpa, ja välillä rahan kulutus päivässä oli vain muutaman euron luokkaa. San Blas Adventures verotti budjettiamme ehdottomasti eniten tämän kuukauden osalta, matka kun maksoi 340 euroa. Panama on myös ollut selvästi Kolumbiaa kalliimpi, joten rahaa on täällä kulunut melko paljon. Yhteensä päiväkohtainen kulutus on kuitenkin ollut noin 46euroa. Tähän kuuluu ruoka, majoitukset, matkakulut sekä kaikki aktiviteetit (myös San Blas), eli ei ollenkaan paha.

Tilanne espanjankielen opettelun kanssa?

 • Tervehdykset, tilaukset, suuntakyselyt, hinnan kyselyt sekä numerot on opittu. Eteenpäin on siis menty, mutta kunnon keskustelut ei ota vielä onnistuakseen.

Käytännöllisimmät vaatteet?

 • Ylpeydellä voin sanoa, että ensimmäistä kertaa varmaan ikinä matkailuhistoriassani, kaikki rinkan vaatteet on käyty läpi. Bogotassa tuli käytettyä lämpimiä vaatteita, muuten on menty kesävaatteilla. Viimekesänä Balilta ostamani saronki on kuitenkin vienyt selvän voiton kätevyydessään. Saronki on toiminut niin hameena, mekkona, pyyhkeenä, peittona kuin myös tyynynpäällisenä.

IMG_1405

Mieleenpainuvimmat hetket?

 • Vaellus El Valle de Antonissa oli todella hieno kokemus, jota suosittelisin kaikille tänne päin matkaaville. Myös juhannus San Blas saarilla oli hauska kaikesta sairastelusta huolimatta. Bileiltoja Bogotassa ja varsinkin Cartagenassa muistellaan yhä lämmöllä, lähinnä hauskojen matkakamujen ja kommellusten takia. Kolumbia-Englanti jalkapallomatsin katsominen paikallisten kanssa Panama Cityn ostoskeskuksessa oli mielenkiintoista ja aikas riehakasta, voi kun Kolumbia olisi vaan voittanut. Lisäksi poikaystävän saapuminen pelipaikalle on luonnollisesti ollut aivan parasta.

IMG_1401 (2)

IMG_1834 (2)

Mikä on yllättänyt?

 •  Turvallisuustilanne ainakin. Ihmiset täällä on ihan uskomattoman ihania ja avuliaita eikä vielä kertaakaan ole ollut turvaton olo tai minkään sortin vaaratilanteita. Toki hostellimme on yleisesti ottaen olleet hieman paremmilla alueilla eikä olla otettu muutenkaan mitään turhia riskejä. Maalaisjärjellä tuntuu täällä pärjäävän ihan hyvin.
 • Turvallisuuden lisäksi omat unilahjat yllättävät kerta toisensa jälkeen. Olen yleensä todella herkkäuninen ja tarkka siitä, että on oltava täysin hiljaista ja pimeää ennen kuin pystyn nukkumaan. Täällä kuitenkin olen nukkunut paremmin kuin hyvin täysissä dormeissa ties minkälaisten huonetovereiden kanssa. Lisäksi nukahdan nykyään automaattisesti kaikissa liikkuvissa kulkuvälineissä. Tuntuu, että mitä pomppuisempi vene- tai bussikyyti, sitä paremmin nukun. Ihan kätevää, pakko myöntää.

IMG_1219 (2)

Lemppariherkku?

 • Kolumbia oli katuruoan luvattu maa, ja ties minkälaiset väli- ja yöpalat tuli kadulta napattua. Valmiiksi pilkotut trooppiset hedelmät olivat mun ehdottomia suosikkeja. Mikään ei kuitenkaan ole tähän mennessä voittanut El Valle de Antonissa sijaitsevan Zapote -nimisen ravintolan tuorepuristettua ananasmehua. Jokainen ryhmästämme oli sitä mieltä, että se on parasta mitä ollaan ikinä maistettu. Namnamnam.

Mitä on eniten ikävä Suomesta?

 • Leipää! Täällä päin kaikkiin leipiin on tunnuttu lisäävän aimo annos sokeria, saaden leivän maistumaan aivan järkyttävän kamalalta. Onneksi suurimmassa osassa hostelleista on ilmainen pannukakkuaamupala. Voi kyllä olla, että nekin alkavat jossain vaiheessa tulla korvista. Lisäksi lämpimiä suihkuja on oppinut arvostamaan, varsinkin sateisina ja viileämpinä päivinä. Myös perinteisiä kotiruokia, joiden aineksia ei täältä löydy, tekisi niin kovasti mieli!

IMG_1831 (2)

Mitä jatkossa?

 • Seikkailu Panamassa jatkuu vielä pari viikkoa, jonka jälkeen lennämme Cuscoon, Peruun. Koska jätimme lentojen varailut viime tippaan, ei nyt päästä toteuttamaan niin paljon odotettua jokilaivailua Amazonilla. Onneksi Perussa varmasti riittää muutenkin paljon nähtävää ja koettavaa.

13 comments

 1. Suunnaton · 15 heinäkuun, 2018

  Onpa kiva kuulla, että Kolumbia ja Panama ovat tuntuneet turvallisilta! Reissasin tammikuussa Tansaniassa safarilla yhden kolumbialaisen kanssa, ja sen jälkeen Kolumbiakin on alkanut kutkutella matkakohteena.
  Ja vitsit, seuraavaksi Peru! Siellä olisi ihana päästä käymään, joten kiva päästä lukemaan kokemuksia sieltä. Hauskaa reissun jatkoa!

  Tykkää

 2. Frida Ingrid - Ikimatkalla · 16 heinäkuun, 2018

  Minulla on samanlaisia kokemuksia lattarimaista, mm. Väli-Amerikasta. Oikeasti lähes kaikkialla maailmassa pärjää kunnioittavalla asenteella, maalaisjärjellä ja tietysti asioiden etukäteen selvittämisellä. Minulla on jonkin verran kavereita Etelä-Amerikan maissa, ja kaikki he korostavat sitä, että tarkkuutta on oltava kaikissa tilanteissa ja heille se on tietyllä tapaa normaalia. Tilanteet voivat tapahtua todella nopeasti ja eskaloitua ikävästi, mikäli ei säilytä tarkkaavaisuuttaan aina. Olen tämän kirjoittanut aiemminkin johonkin matkablogiin, mutta kolumbialaiset kaverini sanoivat, että Kolumbiassa on sellainen sanonta kuin ”No dar papayas”. Sillä tarkoitetaan, että älä anna kenellekään syytä tehdä sinulle mitään pahaa: älä leiju rahalla, elektroniikalla tai käyttäydy provosoivasti, ole kännissä yms. Ja sillä pääsee aika pitkälle hurjankin oloisissa paikoissa. 🙂

  Ihanaa reissunjatkoa! 🙂

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Tykkää

  • hakunamalife · 16 heinäkuun, 2018

   Kiitos! Jep sitäpä justiin, tarkkaavaisuutta, maalaisjärkeä ja kunnioittavaa asennetta😊 Meille kerrottiin kanssa toi ”No dar papayas” 😁

   Tykkää

 3. Terhi / Repullinen reissuja · 16 heinäkuun, 2018

  Hui. Sen verran kokematon matkailija olen, ettei Kolumbiaan matkustaminen kävisi pienessä mielessänikään. Huumesodista ja kidnappauksista olen kuullut liikaa innostuakseni maasta potentiaalisena matkakohteena. Hienoa, että kaikkialla on ollut turvallista ja saan todeta olevani turhan ennakkoluuloinen.

  Tykkää

  • hakunamalife · 16 heinäkuun, 2018

   Joo noita asioita tuli itsekin pohdittua ennen matkaa, onneksi kuitenkin tuli kaikki mennyt niin hyvin ja kaikki pienet ennakkoluulot on todettu turhiksi😊

   Tykkää

 4. Aino | Boho Chic Travels · 17 heinäkuun, 2018

  Iik apua, tulipa ikävä Bocasiin ❤ Vietettiin muutama vuosi sitten Panama Cityssä vain muutama päivä ja loppuaika Bocasilla. San Blas oli kiva, mutta vähän salaisempi Playa Bluff vei sydämeni. Näittekö muuten laiskiaisia? 😀 Kolumbiaan on päästävä myös joku päivä. Teidän matkareitti kuulostaa superhyvältä!

  Tykkää

 5. Ne Tammelat · 17 heinäkuun, 2018

  Kiva kuulla ja lukea vähän erikoisemmista matkakohteista! Hienoa, että teillä on mennyt kaikki hyvin ja uudet kivat seikkailut odottelevat 🙂

  Tykkää

 6. Merja / Merjan matkassa · 18 heinäkuun, 2018

  Hyvältä kuulostaa. Kolumbia kiinnostaisi kovasti. Joitakin vuosia sitten sinne tehtiin vielä pakettimatkoja, mutta ei kai enää. Nauttikaa Perusta! Tykkäsin itse siitä hurjasti. Blogista löytyy postauksia, jos kiinnostaa 😉

  Tykkää

  • hakunamalife · 18 heinäkuun, 2018

   Kiinnostaa todellakin😊 käyn heti lukemassa kun pääsen paremman netin ääreen😊

   Tykkää

 7. Sonja | FIFTYFIFTY · 21 heinäkuun, 2018

  Kiva kooste teidän reissusta, josta en olekaan aiemmin lukenut! Piti oikein plärätä ensimmäisiin juttuihin, että pääsisin paremmin kärryille. 🙂 Ootte vissiin muutaman kuukauden reissussa, kivaa vaihtelua lukea Etelä-Amerikasta, kun niin paljon reissataan Aasiassa ja Australiassa. Kolumbia kiinnostaisi todella paljon, miksei Panamakin! Hyvää reissunjatkoa!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s