TEKEMISTÄ CUSCOSSA

Cuscoon saavuttiin hieman yli viikko sitten. Panamasta kesken yötä lennolle lähtiessä ei ajatus oikein kulkenut, ja dormisängystä muutaman tunnin unien jälkeen kömpiessä ylös, päälle valikoituivat shortsit ja t-paita. Kyseisillä vaatteilla ei ole viileässä lentokoneessakaan mukavaa, mutta auta armias kapteenin kuuluttaessa Cuscossa olevan vain 12 astetta lämmintä. No eipäs se ihme ole, jos 3400 metrissä on viileää, ei sitä vain tullut ajatelleeksi. Ensimmäinen asia, jonka tänne tulevan on hyvä muistaa on ottaa paljon lämpimiä vaatteita mukaan.

Tässä muutamia muita vinkkejä tähän ihanaan kaupunkiin.

Ensiksi, muistathan vuoristotaudin oireet

Kuten sanottu, tämä Inkojen vanha pääkaupunki sijaitsee 3400 metrissä, ja liian nopeasti näin korkealle noustaessa vuoristotaudin riski on olemassa. Vuoristotauti saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan, ja siksi oireisiin kannattaa suhtautua vakavasti. Oireisiin kuuluu päänsärky, unettomuus, ruokahaluttomuus, hengenahdistus, tasapainohäiriöt, sekavuus sekä huonovointisuus. Vuoristotauti helpottaa usein laskeutumalla alaspäin, hätätapauksissa voidaan antaa lisähappea. Myös kokalehtien sanotaan helpottavan vuoristotaudin oireita. Cuscossa joka paikassa myydäänkin kokakarkkeja, kokalehtiä ja kokateetä. Vaikka kyseisistä lehdistä jalostetaankin kokaiinia, ei kokalehtiä sellaisinaan lasketa huumausaineeksi.

Me olimme sen verran onnekkaita, ettei vuoristotauti iskenyt oikeastaan millään tavalla. Ainakaan niin, ettei oireita olisi millään muulla voinut selittää. Nukuttiin kyllä huonosti, mutta siitä syytän vain ja ainoastaan humalaisia huonetovereita, kesken yötä pakkaavia huonetovereita sekä huoneessa ravaavaa vartijaa. Välillä esiintynyt pieni päänsärky selittyi yleensä liian vähillä yöunilla sekä lievällä nestevajauksella. Muuten olo oli mitä mainioin.

Vieraile erilaisissa marketeissa

IMG_2098 (2)

Meidän missio numero yksi oli ostaa perinteiset perulaiset ponchot meitä lämmittämään. Suunnistimme San Pedron markettialueelle ostoksille ja Anton löysikin nopeasti hienon ponchon itselleen. Itse ihastuin enemmän pienessä katukaupassa näkemääni punavalkoiseen alpakkakuvioiseen villapaitaan ja päätin ostaa sen ponchon sijaan.

Lisäksi mukaan lähtivät uusi reppu homeisen ja rikkinäisen Kånkenin tilalle sekä pieniä yllätyksiä kaverin tulevalle vaaville. Myöhemmin ostin Cuscon keskustasta vielä termospöksyt sekä ohuet alpakkakuvioiset villasukat retkikäyttöön. Voin kertoa meidän näyttävän tällä hetkellä lähinnä käveleviltä turistikaupoilta. Ja varsinkin mun rinkan olevan ihan överitäynnä.

Markettialueilla voi myös syödä. Super suuri suositus San Blasin marketin ruokakojuille. Siellä näki tarkkaan miten ruoka valmistetaan ja kuinka intohimoisesti kokit ruoanlaittoon suhtautuivat. Ruoka oli parasta mitä Perussa olen syönyt, eikä maksanut oikeastaan mitään. Hauskinta meidän markettivierailussa oli, että se tapahtui hollantilaisen kaverini kanssa, ketä oli kaksi vuotta sitten Turussa vaihdossa. Hän vain sattui Cuscoon meidän kanssa samaan aikaan.

Syö Salchipapaksia

img_2477-1

No ruoka-aiheeseen kun päästiin, ei voi olla mainitsematta salchipapaksia. Salchipapas, suomalaisittain ihan perus makkaraperunat, markkinoitiin meille perinteisenä paikallisena ruokana. Sopivan tuttuja suomalaiseen makuun ja ennen kaikkea niitä saa järjettömän edullisesti lähes minkä tahansa kadun kulmassa olevasta ravintolasta. Ei välttämättä maailman terveellisintä tai hienointa ruokaa, mutta helppoa ja halpaa ainakin.

Free walking tour

IMG_2073 (2)

IMG_2074 (2)

IMG_2079 (2)

IMG_2086 (2)

Meillä on tässä matkalla ollut pieni vihasuhde ilmaisiin kävelykierroksiin. Ensimmäisenä siksi, että ne ovat usein järjettömän pitkiä ja näin ollen infoa tulee myös aiheista, jotka eivät ole niin omaa sydäntä lähellä. Toiseksi siksi, etteivät ne ole koskaan oikeasti ilmaisia vaan oppaiden palkka koostuu vain ja ainoastaan tipeistä. Tippausmääräkään ei ole yleensä oman omatunnon mukainen vaan opas usein laittaa minimitipin melko korkealle. Ymmärrettävää, mutta mielummin ehkä maksaisi kierroksesta etukäteen ja säästyisi kiusalliselta tippaussäädöltä.

Tämä meidän Inca Wild hostellilta bookkaama kierros oli kuitenkin osittain erilainen. Tipata toki vieläkin piti, mutta tunnelma oli rennon kaverillinen. Opas näytti meille hienoja paikkoja ja kertoi oikeasti kiinnostavia tarinoita aiheesta ja ulkopuolelta. Vierailimme esimerkiksi hyvin kiinnostavalla Kuun temppelillä, Inca Trailin aloituspaikalla sekä San Blasin kaupunginosassa. Kierros oli lyhyt ja sen jälkeen opas vielä jäi kiertelemään meidän kanssa ja etsimään lippuja ja telttaa teknofestareille. Meidän kaveeraus meni jopa siihen pisteeseen, että opas suunnitteli itsekin lipun ostamista ja liittymistä meidän retkikuntaan. Lipun hinta taisi kuitenkin kaikkien harmiksi olla paikallisille liian korkea.

Biletä, biletä ja biletä

IMG_2161 (2)

IMG_2177 (2)

Lähes kaikki hostellit Cuscossa näyttävät kantavan titteliä bilehostelli. Kokemuksesta voin kertoa, että näistä hostelleista kannattaa pysyä kaukana jos on väsynyt ja haluaa nukkua. Jos taas tanssikengät on jalassa, erilaisia illanviettomahdollisuuksia kyllä riittää.

Hostelli, Inca Wild, jossa yövyimme suurimman osan Cuscossa viettämästämme ajasta järjesti erilaisia teemailtoja. Oli flipcup ja beerbong turnausta, karaokea ja vaikka mitä. Meidän lemppari oli karaokeilta tottakai. Voi huhheijakkaa kun paikallisten yökerhosta takaisin eksyneet suomalaiset pääsivät kunnon youtubekaraoken makuun. Ihan parasta!

Baarit ja yökerhot vaikuttavat myös olevan ainoita paikkoja, jonne pääsee kylmyyttä pakoon. Paljon ihmisiä pienessä tilassa tanssimassa, ja lämpö on taattu. Juuri masentavin asia täällä on se, että talot eivät eristä kylmyyttä ollenkaan, välillä tuntuu jopa sisällä olevan kylmempää kuin ulkona. Suihkuun meno on inhottavaa ja nukkuakin pitää kaikki mahdolliset vaatteet päällä. Mummin kutomat yli polven ylettyvät villasukat olleet korvaamattomat ❤

Kaiken kaikkiaan Cuscossa voisi viettää viikkoja, ellei kuukausiakin. Niin paljon nähtävää ja koettavaa löytyisi. Vaikka kaupungista pidinkin, olin kyllä melko helpottunut, kun aika oli lähteä rauhallisempaan paikkaan. Hieman alle viikon päästä palataan vielä hetkeksi takaisin Cuscoon, jotta päästään kätevästi Machu Picchulle.

4 comments

 1. Pirkko / Meriharakka · 10 elokuun, 2018

  Cusco on yksi niitä paikkoja, joissa vuoristotauti vaivaa useimpia. Onneksi Machu Picchu on alempana, eli vaikka aamulla Cuscosta lähtiessä kärsin vielä päänsärystä niin kun juna laskeutui vähitellen Machu Picchun korkeuteen, niin siitä ei ollut enää jälkeäkään.
  Tiesitkö muuten, että vuoristotautiin on myös oikeita lääkkeitä, kokalehdistä ei juuri oikeaa apua ole vaikka niitä siihen tarjotaan: https://meriharakka.net/2017/02/09/diamox-vuoristotauti-bhutan/

  Tykkää

  • Elsa · 10 elokuun, 2018

   Joo tiesin, mutta olen harmikseni allerginen sulfalle mikä on vaikuttava aine ainakin niissä lääkkeissä joita tiedän. Oon lokakuussa menossa everest base camp trekille ja sitä ennen aion selvittää olenko vielä niin allerginen sulfalle kuin pienenä, nimittäin jos hätätilanne tulisi, luulisi kuitenkin lääkkeen olevan parempi vaihtoehto kuin esim keuhkopöhön. Suomeen tullessa se sitten luultavasti selviää😊

   Tykkää

 2. sarrrri | la Vida Loca 2.0 · 11 elokuun, 2018

  Minä tunnun reagoivan aika herkästi korkeudenvaihteluun, ja pahoinvointi alkaa aika sopivasti juuri siinä 3200m korkeudessa. Niin myös Cuscossa kärsin päivän verran huonosta olosta, jota lääkitsin enimmäkseen kokateellä. Tosin myös ihan tavalliset apteekista saatavat pahoinvointilääkkeet (vuoristotautibrändätyt tietysti!) toimivat yhtä lailla, vaikka eivät olekaan yhtä ”perinteinen ja tunnelmallinen” tapa hoitaa asia pois päiväjärjestyksestä. :–D

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s