MAAGINEN MACHU PICCHU SEKÄ EI NIIN MAAGINEN MATKA SINNE

Machu Picchu on Perun ylivoimaisesti suosituin turisrikohde ja yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Jos Peruun eksyy, vierailu Machu Picchulla on lähes velvollisuus. Machu Picchusta lähimpään kylään, Aguas Calientesiin, pääsee suoraan junalla tai sitten voi ottaa bussin Hidroelectricalle ja kävellä junarataa pitkin Aguas Calientesiin. Myös erilaiset vaellukset ovat yleisiä, niistä Inca Trail ehdottomasti suosituin. Tässä siis ovat yleisimmät matkustusvaihtoehdot, ja sitten on se, jonka me pakon sanelemina jouduimme ottamaan ja mitä en suosittele ikinä kenellekkään.

Lentävä lähtö Machu Picchulle

Maanantai-iltana meidän pelaillessa korttia uusien hostellikavereiden kanssa Cuscossa, eräs limalainen nuori nainen istui seuraamme. Kaikki muut tunsivat hänet jo etukäteen ja ennen kuin huomasimmekaan, päivittelemme seuraavien päivien matkasuunnitelmia toisillemme. Kertoessamme lähtevämme aikaisin seuraavana aamuna bussilla kohti Machu Picchua, hän naurahtaa. Hän ei voi uskoa, ettemme tienneet Cuscossa olevan seuraavina päivinä liikennelakko bensan hinnan epäreilujen korotusten myötä.

Jaaps, no hostellin työntekijöiltä asiaa tarkistamaan, tosi on. Kaikki bussifirmojen tekemät erikoisvuorot yölle ovat myös täynnä. Hostellin respa pahoitteli, ettemme pääsisi Machu Picchulle millään keskiviikkoaamuun mennessä. Paniikin iskiessä päätän puoliksi vitsillä esittää kysymyksen: mitä viiden tunnin taksimatka Hidroelectricalle sitten maksaisi?

Parin puhelun jälkeen sitten todellakin selvisi, että me oikeasti olemme lähdössä Machu Picchulle päin taksilla. Ja taksi lähtisi parin tunnin päästä. Apua!

Löysimme samassa tilanteessa olevan kohtalontoverin, joka helpottuneena ratkaisusta liittyi retkiseuraamme. Samalla saimme matkan hintaa sopivasti alaspäin, sen jääden muutamaan kymppiin henkilöä kohden.

Pikaisten pakkailujen jälkeen taksi tuli hakemaan väsyneet, lakosta yllättyneet ja päätöksestä hämmentyneet matkailijat hostellistaan. ”Eipä varmaan moni ole matkustanut Machu Picchulle taksilla” naureskeltiin yhdessä.

Ensin käydään huoltamassa auto priimakuntoon, sitten menoksi. Torkahdan hetkeksi, tai suunnilleen ehkä kolmeksi tunniksi, ja herätessäni kuulen Antonin ja kuskin keskustelevan jotain, mikä pahasti kuullostaa siltä, että matka joudutaan keskeyttämään. Hetken siinä heräiltyäni katsahdan ulos ja näen lunta joka puolella. Lasken yhteen 1+1 ja tajuan liikenteen olevan tukossa liukkauden takia. Kuskimme vakuuttelee kuitenkin, että jos odottelemme muutaman tunnin jonossa, joku tulee suolaamaan tiet tämän 4300 metriä korkean vuoren huipulle.

Parin tunnin odottelun jälkeen jono tosiaan lähtee etenemään pikkuhiljaa. Niin hitaasti, että Nauvon lauttajonot juhannuksena jäävät kakkoseksi. Ja koska tässä ei tietenkään ollut tarpeeksi draamaa, juuttui taksimme loskaan ja me jouduimme työntämään sitä eteenpäin. Tässä vaiheessa meidän piti alkuperäisen aikataulun mukaan olla jo perillä, mutta itse aloin epäilemään perille pääsyä ylipäätään.

IMG_2251 (2)

Hetken vuorelta alas köröteltyämme, alkoi pienen rauhallisen vaiheen jälkeen matkamme pelottavin osuus. Kapeat vuoristotiet todella korkeiden jyrkänteiden reunalla. Aitoja ei ollut tietenkään, ja ohitustilanteita tuli paljon. Välillä selvästi kauhuissaan oleva taksikuski väisti edestä päin tulevaa autoa niin paljon kallioseinämän puolelta niin, että auto sai osumaa kivistä. Sitten noustiin autosta, tsekattiin vahingot ja takaisin jyrkänteille pujottelemaan. Ihmeteltiin eikö tämä kidutus lopu ikinä, eikä tosiaan tuntunut loppuvankaan. Aloin jo säälimään kuskia, joka luultavasti ottanut keikan vastaan vain helpon rahan toivossa sekä kirosin koko Machu Picchun syvimpään maanrakoon. Eikö inkakunigas olisi voinut lomaparatiisiansa yhtään helpompaan paikkaan pystyttää?

IMG_2395 (2)

Yhteensä menomatkamme taksissa vei luvatun viiden tunnin sijasta kaksitoista. Ja vielä oli 11km vaellus junaradan varressa edessä päin. Eksyttiin tottakai väsyneinä ensin väärälle radalle, mutta kun oikea reitti vihdoin löytyi, meni matka sutjakkaasti. Illalla menimme jo seitsemän aikaan nukkumaan, jotta jaksaisimme aamuyöllä lähteä vaeltamaan kohti Machu Picchua.

IMG_2257 (2)

IMG_2390 (2)

Machu Picchu

Kello 03:30 soi herätyskello. Olin nukkunut kuin tukki jo kahdeksan tunnin ajan, ja näin ollen valmis päivän haasteisiin. Aamupalan jälkeen lähdimme suuntaamaan kohti Machu Picchulle johtavia portaita. Reitti Machu Picchulle avataan viideltä aamulla ja meidän lisäksi monet innokkaat turistit olivat otsalamput päässä valmiina kiipeämään heti, kun vain mahdollista.

Portaat osoittautuivat loputtoman pitkiksi ja raskaiksi, mutteivät mitenkään mahdottomiksi. Tosin ensimmäiset puoli tuntia en ollut yhtään varma omasta pääsystäni perille, sen verran kamalaa se oli. Kiipeäminen kesti noin tunnin ja jonkun ihmeen kautta selvittiin sisäänkäynnille juuri sopivasti, kun portit avattiin.

Ja pakkohan se on myöntää: on se Machu Picchu vaan uskomaton. Melko sanattomaksi vetää koko paikka.

IMG_2338 (2)

IMG_2302 (2)

Oli kiehtovaa kierrellä inkojen vanhoissa taloissa ja temppeleissä samalla kuvitellen minkälaista elämää niiden asukkaat ovat viettäneet. Ihailua ja ihmetystä herättää myös paikan arkkitehtuuri. Rakennustaidostaan inkat ovatkin erityisen tunnettuja. Kaikki Machu Picchulla oli rakennettu täydellisesti yhteensopiviksi kivien luonnollista muotoa hyödyntäen. Kysymys kuuluu vaan, että miten kukaan on jaksanut tuoda niin paljon kiviä vuoren päälle ja osannut vielä alkaa sovittelemaan niitä yhteen. Aivan uskomatonta. Ja kaiken tämän lisäksi, mitkä maisemat heillä onkaan ollut! Kyllä siellä kelpaisi asua (jos sinne meno ei olisi tällainen tuskien taival).

IMG_2381 (2)

IMG_2386 (2)

IMG_2357 (2)

IMG_2359 (2)

Kaiken kaikkiaan Machu Picchu oli meidän osalta ihasteltu vähän päälle parissa tunnissa, kun kuusi tuntia olisi ollut aikaa. Ihana paikka ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Jos joku päivä palaisin vielä Machu Picchulle, en ehkä lähtisi sinne päin aukeamisaikaan, vaan pari tuntia myöhemmin, kun on rauhallisempaa eikä tarvitse jonottaa. Ja ehkä myös hemmottelisin itseäni ottamalla bussin huipulle.

IMG_2366 (2)

Tässä vielä vinkkejä Machu Picchulle matkustaville:

 • Muista varata liput etukäteen. Machu Picchulle pääsee vain tietty määrä turisteja päivässä, ensimmäinen ryhmä klo 6 aamulla ja toinen ryhmä klo 12 päivällä. Liput menevät nopeasti, eikä niitä voi enää portilta ostaa. Lippu Machu Picchulle maksaa noin 40-50 euroa.
 •  Ruokaa ei ilmeisesti Machu Picchulle saisi tuoda, mutta varsinkin jos olet kävellyt huipulle, voi olla, että pieni välipala olisi jossain vaiheessa tarpeen. Laukkuja ei tarkasteta portilla, joten ruoan salakuljetus sujuu helposti. Muista vain viedä roskat pois paikan päältä.
 • Ota reilusti vettä mukaan, varsinkin jos aiot kävellä huipulle.
 • Machu Picchulla kuljetaan vain yhteen suuntaan, jonka jälkeen takaisin ei enää pääse. Nauti siis hetkestä ja ota tarvittavat kuvat heti, ettei myöhemmin ala kaduttamaan.
 •  Jos otat bussin Machu Picchun huipulle, ole todella ajoissa paikoilla. Jo neljän aikaan aamulla jonot olivat todella pitkät. Sama ei sillä tavalla vaikuta kävelijöihin, kävelyssä kun on enemmän kyse omasta tahdista. Jos haluat olla ensimmäisenä huipulla, on sinun oltava aika todella hyvässä kunnossa.
 • Viimeiset vessat Machu Picchulle mentäessä on sisäänkäynnin luona. Machu Picchulta löytyy kyllä yksi alkeellinen vessa, jota vain inkakuningas sai aikoinaan käyttää. Turisteille tätä etuoikeutta ei suoda vieläkään, joten ensimmäinen ja viimeinen vaihtoehto on sisäänkäynnillä.

25 comments

 1. Anni | Rajatapaukset · 13 elokuun, 2018

  No huh, aika jäätävä matka teillä perille! Itse jouduin kärvistelemään Kreikassa kun kohdalle osui julkisen liikenteen lakko, mutta en sentään joutunut jäisille vuoristoteille ja työntämään taksia loskassa! 😀
  Machu Picchu on korkealla toivelistalla, toivottavasti pääsen sinne itse aikanaan vähän vähemällä vaivalla 🙂

  Tykkää

  • Elsa · 13 elokuun, 2018

   Toivotaan, tälläista säätöä ei toivo kyllä kenellekkään😁

   Tykkää

 2. Jonnahah / Allergic to Kiwi blog · 13 elokuun, 2018

  Huhhuh, tuo lumikuva on aika kertova 😲 En tiennytkään että turistien määrä päivittäin on rajattu. Hyvä niin, jotta ihmismassat eivät rasita tällaista monumenttia liikaa.

  Tykkää

  • Elsa · 13 elokuun, 2018

   Jep, muistaakseni kävijämäärä on vieläkin tuhansissa per päivä, eli se on vieläkin varmasti melkoinen rasite Machu Picchulle. Suunta on kuitenkin oikea, kun on vähän edes alettu rajaamaan😊

   Tykkää

 3. Jenna / Huge passion for life · 13 elokuun, 2018

  Aikamoinen menomatka, mutta onneksi pääsitte lopulta perille. Just tuollaiset matkajutut jäävätkin parhaiten mieleen. Maisemat ovat niin mielettömiä! Ihan hyvä, että turistien määrää on alettu rajata.

  Tykkää

  • Elsa · 13 elokuun, 2018

   Totta! Tätä reissua tullaan varmasti monesti vielä muistelemaan lämmöllä ja naureskelemaan, vaikka siinä hetkessä välillä vähän tuskaisaa olikin😁 ja niin totta! Luultavasti vielä pitäisi enemmän rajata, että paikka kestäisi, mutta suunta on todellakin oikea☺️

   Tykkää

 4. FAMMO MATKALLA · 14 elokuun, 2018

  En tiennytkään, että ilmat voivat olla noin haastavat. Mutta kyllä vaiva oli sen arvoinen. Tuon matkan tulette varmasti muistamaan koko ikänne.

  Tykkää

 5. Annika | travelloverblogi · 15 elokuun, 2018

  No huh! Pohjoisen asukas helposti ajattelee, että eihän nyt lunta kuin korkeintaan täällä ja ehkä Keski-Euroopassa, mutta tosiaan, yli 4000 metrissä ollaan to todella korkealla. Melkoinen matka! Jos taksi on noin edullista, voisin hyvin kuvitella itseni valitsemaan sen kyylimuodoksi, mutta olisikohan junassa sittenkin turvallisempi fiilis? Sen verran pelottavaksi kuvasit matkan.

  Tykkää

  • Elsa · 15 elokuun, 2018

   Juu ei olisi itekkään uskonut, että lumeen törmätään saatika sitten juututaan😁 tosiaan hyvää tossa taksissa oli se, ettei sillä mihinkään vararikkoon menty. Juna kuitenkin on varmasti turvallisempi, helpompi ja paljon nopeampi keino päästä perille, tosin siitä saa myös paljon pidemmän pennin sitten pulittaa 😁

   Tykkää

 6. Anna K. - Kaukaa haettua · 15 elokuun, 2018

  Tosi hurja tuo teidän matka sinne, 12 tuntia taksissa ja se autojen liukastelu niillä vuoristoteillä, huh!
  Tuo kuuluu ehdottomasti niihin ”kerran elämässä” kohteisiin, joissa olisi hienoa käydä. Onhan tuo kuvissakin ihan huiken näköinen paikka. Onko se koko kävelymatka siis portaita tai jyrkkää nousua? Voiko vain toisen suunnan mennä bussilla itse Machu Picchulle?

  Tykkää

  • Elsa · 15 elokuun, 2018

   Oli koko tunnin matka pelkkiä portaita, jos ei lasketa sitä, että muutaman kerran käveltiin pari metriä bussitien läpi – ja sitten portaat jatkuivat taas. Bussin voi ottaa vain toiseen suuntaankin😊 kannatan ehdottomasti vierailua Machu Picchulla, jos vain mahdollisuus siihen joskus tarjoutuu.

   Tykkää

 7. Päivitysilmoitus: KATSAUS TOISEEN REISSUKUUKAUTEEN | Hakunamalife
 8. Olipa mukaansa tempaiseva kirjoitus ❤ ihan jännityksellä luin miten teille kävi 😅 onneksi hyvin vaikks taksimatka kuulostaakin kamalalle. Yleensä nähtävyydet huutavat tyhjyyttään ensimmäisillä aukiolotunneilla, joten hyvä tieto että tuolla se ei ole niin.

  Tykkää

  • Elsa · 17 elokuun, 2018

   Kiitos❤️ juu onneksi kaikista vastoinkäymisista huolimatta päästiin perille😊

   Tykkää

 9. Sofia / Project Forever · 17 elokuun, 2018

  Voi ei mitä kommelluksia, mutta varmasti juurikin niistä johtuen ikimuistoinen kokemus! Machu Picchu on sellainen kohde joka on korkealla haavelistallani. Nyt olemme lähdössä Yhdysvaltoihin, Oseaniaan ja Kaakkois-Aasiaan muutamaksi kuukaudeksi, mutta jonkinlaista Etelä-Amerikkan kiertomatkaa haaveilen jopa jo ensi vuodelle. Mielenkiinnolla olen seuraillut teidän Etelä-Amerikan reissua ja jään kuulolle mitä kaikkea onkaan vielä tulossa! 🙂

  Tykkää

  • Elsa · 17 elokuun, 2018

   Kiva kuulla😊 suosittelen todellakin matkustamaan tännepäin jos vain mahdollisuus tulee😊

   Tykkää

 10. Milla/Periaatteen Nainen · 17 elokuun, 2018

  Todella viihdyttävä (varmasti myös kokijoille noin jälkikäteen 😀 ) seikkailu! En oikeasti tiennyt, että paikan päälle on noin haastavaa päästä! Ja oih, omat kokemukset Guatemalan vuoristoteiltä ovat sitä luokkaa, että en uskalla kuvitella millaista olisi jos niille olisi vielä saatu lunta lisäksi…

  Tykkää

  • Elsa · 17 elokuun, 2018

   Juu kyllä sitä on monesti jälkikäteen naurettu 😁 ja itekin kyllä yllätyin, että sinne oli niin vaikea päästä. Guatemalaan on myös pakko päästä joskus, ollaan tällä matkalla kuultu kaikista eniten hyvää siitä 😍 vuoristotiet on kyllä aina kammottavia oli sitten lunta tai ei😁

   Tykkää

 11. Merja / Merjan matkassa · 18 elokuun, 2018

  Oh no, mikä reissu teillä on ollut. Onneksi kaikki päättyi lopulta hyvin. Tässä kohtaa olisi hyvä viisastella, että kannattaa valita Inca Trail mutta en sitä tee, koska ei sekään ole helpoimmasta päästä. Turvallista loppumatkaa! 😉

  Tykkää

  • Elsa · 18 elokuun, 2018

   Haha, Inca Trail oli todellakin meidänkin ensimmäinen valinta, mutta harmiksemme olimme liian myöhässä lippujen suhteen😩 se on varmasti paras tapa kokea Machu Picchu😍

   Tykkää

 12. Marttiina / Onioni.fi · 19 elokuun, 2018

  No huh mikä koettelemusmatka kerrassaan perille saakka..😄😅 Maisemat puhuvat kyllä puolestaan, upea paikka! Onhan tuo jos mikä must-kohde, jos tuonne päin maailmaa päätyy.☺️😍

  Tykkää

  • Elsa · 19 elokuun, 2018

   Juu oli kyllä koettelemusta kerrakseen, onpahan nyt mitä muistella😂 ja onneksi Machu Picchu oli ihana❤️

   Tykkää

 13. virpis (@taynnatieontar1) · 19 elokuun, 2018

  Johan oli matka mutta aivan varmasti kaiken tuon arvoinen. Upeita kuvia! Machu Picchu siintää itsellä siellä jossain kaukaisissa haaveissa, ehkä joskus. 🙂

  Tykkää

  • Elsa · 19 elokuun, 2018

   Kannattaa käydä jos vain mahdollisuus tulee☺️

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s