KATSAUS TOISEEN REISSUKUUKAUTEEN

Niin se toinenkin reissukuukausi on nyt reilusti takana päin. Ja niinhän ne sanoo, aika menee nopeasti, kun on hauskaa. Tässä vähän katsausta viime kuukauteen.

Käydyt maat?

Panama ja Peru

Lempparikohde?

Panamassa kaikki paikat Bogas del Toroa lukuunottamatta. Jälkikäteen ajatellen sekin olisi varmasti ollut kiva, jos kelit vain olisivat olleet paremmat. Perussa Machu Picchu.

IMG_2342 (2)

Paras hostelli?

Lost and Found Panamassa, ehdottomasti. Meidän dormi ei kyllä ollut erityisen hieno tai viihtyisä, mutta ne maisemat olivat parhautta. Ja vaellukset. Ja aarrejahti viidakossa.

Perussa ei olla turhan kehuttavissa hostelleissa oltu, tai jos hostelli oli mukava, muut ihmiset tekivät siitä huonomman epäkunnioittavalla käytöksellään. Ihan jokaisessa hostellissa ihmiset pakkaavat ja purkavat laukkujaan keskellä yötä tai muuten vain meluavat dormeissa täysin huomioimatta ihmisiä, jotka yrittävät nukkua. Kun tätä tapahtuu lähes joka yö klo 12, 4 ja 6, niin alkaa elämä vähän käymään raskaaksi.

Parhaimmillaan eräskin herrasmies, kun olin kolme kertaa keskellä yötä  sammuttanut valot hänen jäljiltään hänen poistuttuaan dormista, koki asiakseen tulla valittamaan minulle, ettei vielä ole mikään nukkuma-aika, vaan hänellä on ihan oikeus laittautua valot päällä. Dormissa oli tällöin minun lisäksi ainakin neljä ihmistä, jotka tekivät parhaansa saadakseen unta.

Cuscossa on paljon yöelämää sekä monet retket lähtevät hostellilta aamuyöstä. Ymmärrettävää on siis, että ihmiset menevät nukkumaan ja heräävät eri aikoihin. Kaikki pakkailut ja laittautumiset on kuitenkin mahdollista aina hoitaa muita kunnioittaen, joko ihmisten aikoihin tai sitten dormin ulkopuolella.

Panama Cityn vakiohostellissamme oli seinille kirjattu hauskat säännöt, kuinka käyttäytyä hostellissa toisia kohtaan kunnioittavasti. Säännöt koskivat juurikin muun muassa edellä mainitsemiani asioita. Vähän naureskeltiin niille, koska ne kuulostivat meistä niin perus jutuilta, joita meillä ei tulisi mieleenkään tehdä. Cuscossa kuitenkin ikäväksemme todistettiin, etteivät kaikki ajattele kuten me. Noniin, raivoavautuminen päättyy, ja seuraavaan kysymykseen.

IMG_1963 (2)

IMG_1799 (2)

Kuinka paljon rahaa on kulunut kuukaudessa?

Meillä on ollut vähän turhan huoleton asenne lentolippujen varailujen kanssa sekä muutenkin maailman epäloogisimmat matkasuunnitelmat. Nämä ovat aiheuttaneet suurta, ikävää ja turhaa rahanmenoa. Panamassa oli käytössä dollarit, joten maa oli aikas kallis, Peru oli taas ihan super halpa. 50e/päivä budjetissa on silti pysytty ja mukaan on taas laskettu lennot ja muut paikasta toiseen siirtymiset, majoitukset, ruoat ja noh, ihan kaikki.

IMG_2362 (2)

Tilanne espanjankielen opettelun kanssa?

Selviytymisespanja sujuu niin, että asioinnin saa hoidetuksi, muuten ollut kyllä melkoista sekoilua. Tärkeintä mielestäni kuitenkin on, että yrittää ja osaa jonkinlaiset kohteliaisuudet. Hymyllä ja hyvällä asenteella selviää jo pitkälle.

Ainoa mikä harmittanut tässä kuussa on kielimuuri lasten kanssa. Paikalliset lapset ovat olleet aika hurmioituneita blondeista hiuksistani sekä Frozen prinsessan nimestäni ja tulleet usein juttusille tai leikkimään. Eihän lasten kanssa kommunikointiin paljoa tarvita, mutta on se nyt vain turhauttavaa, kun mitään ei saa sanotuksi.

Käytännöllisimmät vaatteet?

Panamassa kesävaatteet, Perussa lämpimät vaatteet.

IMG_2012 (2)

Mieleenpainuvimmat hetket?

Kyllä nyt on pakko sanoa, että vatsatauti/ruokamyrkytys yöbussissa. Ei missään positiivisessa mielessä todellakaan, mutta mieleen se on jäänyt. Samoin katastrofaalinen matka Machu Picchulle haha.

Hauskaa oli myös, että satuttiin Cuscoon samaan aikaan, kuin suomalainen sekä hollantilainen kaverini. Ja yhtenä yönä törmättiin sattumalta ihan lemppari huonetoveriimme Cartagenan hostellista. Ihan parasta!

Panamassa vietettyä aikaa olen myös usein muistellut lämmöllä. Oli maailman ihaninta saada poikaystävä mukaamme muutamaksi viikoksi.

IMG_1845 (2)

Mikä on yllättänyt?

Kylmät ilmat Perussa yllättivät todella pahasti. Aluksi oli aika rankkaa olla kohmeessa 24 tuntia vuorokaudessa. Lopulta siihen kuitenkin jossain määrin tottui. Silti laskettiin päiviä, koska päästään taas lämpöön.

Toinen yllätys ei ihan jos tarkkoja ollaan, mahdu toiseen matkakuukauteen, mutta on niin iso, että se on aivan pakko jakaa. Nimittäin lentoturvallisuus Perussa.

Ensiksi, miten on mahdollista, että saimme ottaa lentokoneeseen avatun 2,5 litran vesipullon? Yritettiin siis heittää sitä pois turvatarkastuksen yhteydessä, mutta tarkastaja kertoi, että vettä on kyllä luvallista ottaa koneeseen. Siinä sitten vain toivottiin, että muidenkin vesipulloissa on vain vettä, eikä jotain millä voisi esimerkiksi räjäyttää koko koneen taivaan tuuliin.

Toiseksi, miten on mahdollista, että lentokentän lähtöporteilla on vessoissa omat roskikset huumeruiskuille? Ja kaikki ruiskuroskikset näyttivät olevan päältäpäin katsottuna täpötäynnä. Menee aivan yli ymmärryksen, että tämän kaltaisia asioita on saatu turvatarkastuksesta läpi. Olen koittanut pohtia tätä nyt monta päivää enkä vain ymmärrä. Toki, joissain sairauksissa varmasti pistetään lääkettä ruiskulla ja se selittäisi asian jossain määrin, mutta samalla se tarkottaisi, että sairaus olisi todella yleinen. Tai että roskiksia ei tyhjennettäisi koskaan. En ymmärrä.

IMG_2407 (2)

IMG_2420 (2)

Lemppariherkku?

Passionhedelmä on totaalisesti vienyt sydämeni. Oli se sitten mehussa, kastikkeessa tai sellaisenaan, mä tykkään. Tehtiin yhtenä päivänä ihan järjettömän hyvää passionhedelmäkastiketta kanalle. Voi kun se jotenkin onnistuisi suomessakin. Saatan jopa jakaa reseptin tänne joku päivä, niin ylpeä siitä olen.

Käytiin joka päivä viimeisen viikon tai parin ajan Cuscossa San Blasin marketissa lounaalla. Aloitimme lounaan aina hakemalla litran kannut tuorepuristettua mehua. Tämän jälkeen suuntasimme lempikojullemme odottelemaan järjettömän hyviä (ja isoja!) annoksoa valitsemaamme ruokaa.

Myös chirimoya niminen hedelmä oli mielyttävä uusi tuttavuus, johon israelilainen kaverimme meidät tutustutti festarimatkalla Sacred Valleyyn. Maistui vähän hedelmäjugurtilta.

39387200_650426948690202_5170984313344229376_n

Mitä on eniten ikävä Suomesta?

Hyvin eristettyjä taloja. Perussa kylmyyttä ei pääse pakoon minnekkään, välillä sisällä tuntuu olevan jopa kylmempää kuin ulkona. Nukkua piti kaikki mahdolliset vaatteet päällä ja silti välillä oli kylmä.

IMG_2411 (2)

Mitä jatkossa?

Nyt ollaan Rio de Janeirossa ja viikon päästä jo tähän aikaa jo kotona. Tuntuu ihan super oudolta. Kotona alkaa sitten todellinen kuntokuuri Mount Everest Basecamppia varten. Todella jänniä aikoja siis myös edessä päin.

7 comments

 1. Frida Ingrid - Ikimatkalla · 20 elokuun, 2018

  Voi, todellakin ymmärrän ton vitutuksen mekkaloivista dormitovereista! Itse en pystyisi koskaan nukkumaan tollasessa ja saisinkin varmaan jonkun raivarin heti jo toisena yönä. 😀 Yksin reissatessa oon toki ollut hostelleissa, mutta niissäkin usein valinnut oman huoneen jos se ei ole paljoa maksanut lisää. Poikaystävän kanssa lähes poikkeuksetta otetaan oma huone jos hostellissa satutaan majoittumaan. Oon tosi herkkäuninen ja väsyneenä myös äärimmäisen kiukkuinen, joten olen suosiolla vaalinut yöllistä yksityisyyttäni hostelleissa tai jaetuissa majoituksissa nukkuessa. 😀

  Ja toi luihin ja ytimiin tunkeutuva kylmyys on todellakin tuttua, vaikka Perussa en ole ollutkaan. Olen asunut Luoteis-Espanjassa talvikuukausina ja ei perkele siellä oli kylmä. Todellakin sisällä kylmempi kuin ulkona! 😀 Ilma on sellaista kosteaa ja kalmankylmää, ja oli mulla huoneessa sellanen peukalon mentävä reikäkin, mistä yöllä pakkanen puski sisään. Mistäs muualtakaan sitä modeeminjohtoja kuljettaisi kuin ulkoseinän läpi reiästä. 😉 Kyllä suomalainen eristystekniikka on aika ainutlaatuista verrattuna moneen muuhun maahan!

  Ja ootko sä lähdössä Mount Everestille?! Mulla on mennyt tää nyt jotenkin ihan ohi! Aivan sairaan siistiä! 😀

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  Tykkää

  • Elsa · 20 elokuun, 2018

   Juu mekin poikaystävän kanssa aina otettiin oma huone paria poikkeusta lukuunottamatta ja yksin matkatessa teen myös usein saman valinnan. Nyt ollaan Rio de Janeirossa todella mukavassa dormissa ihanien ihmisten keskellä, mutta aina tälläinen tuuri ei todellakaan osu ja se tekee elämästä aikas rankkaa😂 joo sama täällä on ollut, aukkoja katonrajassa ja vaikka missä, ihmekkös, kun on niin kylmä 😂 juu lokakuussa olen bookannut itseni Mount Everest basecamp trekille, jännittää jo ihan sikana!

   Tykkää

 2. Matkalla lähelle tai kauas · 21 elokuun, 2018

  En kyllä tuon lukeman jälkeen majoittuisi hostelliin. Oma huone oma rauha paras. On teillä ollut varmasti mielenkiintoinen matka! Machu Pichulle haluaisin niin mielelläni. Tuo taksimatkanne sinne on kyllä ollut melkoinen! Ja ihan totta siellä on kylmä ja voi tulla lunta. Enpä ole tiennytkään.

  Tykkää

  • Elsa · 22 elokuun, 2018

   Juu lumi tuli aivan yllätyksenä meillekin😂 ei ole kyllä tällä matkalla kommelluksilta vältytty, mutta onpahan ainakin mitä myöhemmin muistella😊 ja onneksi vaikka Cuscossa hostellikokemukset oli mitä oli, Riossa oltiin aivan ihanassa hostellissa ihanien ihmisten ympäröimänä eli tuli hyvä lopetus hostellielämälle😊

   Liked by 1 henkilö

 3. Anna · 25 elokuun, 2018

  Kuulostaa mahtavalta matkalta, vastoinkäymisistä huolimatta. Molemmat omia unelmakohteita! Tuo lentoturvallisuus jäi kauhistuttamaan kun lentopelkoinen olen muutenkin, oliko tuo siis kansainvälisellä lennolla?

  Tykkää

  • Elsa · 25 elokuun, 2018

   Kiitos, sitä se on ollutkin😍 toi vesipullojuttu oli maan sisäisellä lennolla, huumeruiskut taas Liman lentokentän kansainvälisellä puolella🙈 niin hämmentävää!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s