Kirjallisuutta maailmalta – Vaikka joululahjaksi

Joulu vain lähenee lähenemistään. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että monilla on vielä lahjat hankkimatta pukinkonttiin. Lieneekö syynä syksyiset ilmat vai mikä, mutta joulufiilis on selvästi vielä vasta matkalla jopa suuren joulufanin, minun siis, luokse. Tällaisena lukutoukkana olen miettinyt jonkin sortin kirjapäivityksen tekemistä jo iät ja ajat ja mikäs voisikaan olla parempi hetki jakaa kirjavinkkejä kuin näin joulun alla.

Itselleni joulu tarkoittaa ensisijaisesti hetkellistä helpotusta jatkuvasta suorittamisesta. Joulu on parhaimmillaan ihanaa yhdessäoloa, kiireettömyyttä sekä aamuyöhön vierähtäviä hetkiä koukuttavan kirjan sekä suklaalevyn parissa.

Ajattelin nyt siis esitellä viimeisimpiä suosikkikirjojani maailmalta. Nappaa tästä kirjavinkit pukinkonttiin, matkalle tai vaikka ostos- tai lainauslistalle. Raivaa aikaa lukemiselle ja nauti!

Nadia Murad: Viimeinen tyttö – Olin Isisin vankina

IMG_2514

Esittelen tämän kirjan ihan tarkoituksella ensimmäisenä, sillä mielestäni tämä on kirja, jonka jokaisen olisi hyvä lukea.

Viimeinen tyttö on traaginen, ajankohtainen ja ennen kaikkea silmiä avaava tositarina jesidien kansanmurhasta Irakissa. Samalla kirja on nuoren naisen, Nadia Muradin, henkilökohtainen tarina siitä, miten hän menetti perheensä,  joutui myydyksi Isisin seksiorjaksi, onnistui pakenemaan terroristijärjestön kynsistä ja nousi koko maailman tietoisuuteen ikään kuin kasvoiksi kaikille jesidien kansanmurhan uhreille, kaltoinkohdelluille naisille sekä pakolaisille.

Nyt muutama vuosi pakonsa jälkeen, toimii hän kaikkien jesidien äänenä koettaen saada Isisin jäseniä vastuuseen teoistaan. Tämän viikon alussa Nadia Muradille ojennettiin Nobelin rauhanpalkinto, eikä se mielestäni olisi voinut yhtään parempaan osoitteeseen mennä. Minulla on ainakin ihan järjetön respecti ja ihailu tätä vahvaa naista kohtaan. Lukekaa tämä. Piste.

Ja jos Nadian työ ihmisoikeusaktivistina kiinnostaa, katsokaa dokumentti On her shoulders, löytyy Yle Areenasta.

Schapelle Corby with Kathryn Bonella: No more tomorrows – The compelling true story of an innocent woman sentenced to twenty years in a hellhole Bali prison

IMG_2571-2

Varoitus: Tämän kirjan luettuasi päiväsi stressittömänä lentomatkailijana ovat ohitse. Kirjassa kerrottava tositarina on lievästi sanottuna pelottava, järkyttävä stressileveleitä nostava, mutta samalla se on kirja, jota ei vain voi laskea käsistään. Itse luin tämän suurin piirtein yhdessä yössä, ja mahdollisesti traumatisoiduin koko loppuelämäkseni.

No more tomorrows kertoo järkyttävän tarinan Australiasta Balille matkanneesta naisesta, joka tuomitaan 20 -vuodeksi Balilaiseen vankilaan huumeiden salakuljetuksesta. Huumeiden, joiden kanssa kirjan päähenkilöllä, Schapelle Corbyllä, ei ollut mitään tekemistä, ja joiden pääsystä hänen matkatavaroihin ei hänellä ollut hajuakaan ennen kiinnijäämistä Balilaisella lentokentällä.

Schapelle Corbyn syyttömyydestä/syyllisyydestä on liikkunut paljon spekulaatioita, enkä itsekään edes kirjan luettuani ole satavarma mitä uskoa. Vaan jos jostain olen varma, niin siitä, että syyttömänä samankaltaiseen tilanteeseen päätyminen olisi jotain niin epärealistisen hirveää, ettei sitä halua edes kuvitella. Tämänkaltaisia tapauksia tapahtuu tuskin lähes koskaan, mutta suosittelen kuitenkin kaikille lukkojen hankkimista matkatavaroihin. Ja sen jälkeen tämän kirjan lukemista ehkä vähän rauhallisemmin mielin.

Tätä kirjaa tuskin löytää kirjakaupoista täältä Suomesta, mutta ainakin Amazonista saa sen kätevästi tilattua.

Carina Räihä: Huipulta huipulle – Elämänmuutos ja Everest

Ja sitten taas tunnettuun lempiaiheeseeni eli Mount Everestiin. Tällaisena Mount Everest fanina tämä kirja oli oikea löytö. Kirjassa Carina Räihä kertoo tarinansa siitä, miten hän jätti työnsä pankkimaailman huipulla ja nousi ensimmäisenä suomalaisnaisena Everestin huipulle. Äärimmäisen inspiroivaa, äärimmäisen koukuttavaa. Siitä, kuinka paljon kirjasta tykkäsin, kertoo se, että nousin aamulla aikasemmin, jotta ehtisin lukemaan mahdollisimman paljon, ennen kuin päivän velvollisuudet kutsuivat. Suosittelen siis kaikille vuorikiipeilystä, elämänmuutoksesta tai kohdennetusti Mount Everestistä kiinnostuneille.

IMG_2577-2

Veikka Gustafsson & Eino Leino: Kohti huippua

Kohti huippua on henkilökuva Veikka Gustafssonista, miehestä joka ensimmäisenä suomalaisena valloitti Mount Everestin vuonna 1993. Kirjassa kerrotaan niin maailman korkeimman vuoren valloituksesta, kuin myös muista vuorikiipeilyreissuista.

Kirja oli muutenkin kiehtova, mutta juuri Mount Everest Base Camp trekiltä palanneena sai kirja aivan uudet mittasuhteet. Kirjassa kerrotaan paikoista, joissa on juuri vieraillut ja paikoista, joita ei uskaltaisi kuvitellakaan. Lisäksi se, että Everestillä 1996 menehtynyt vuorikiipeilijä Rob Hall on mukana suuressa osassa kiipeilyreissuista, on erityisen kiehtovaa, sillä vierailin juuri hänen muistomerkillään matkalla Everest Base Campiin.

Kirja on ihan älyttömän inspiroiva. Nepalista palattuani ajattelin tästä edespäin pysytteleväni vankasti merenpinnan tasolla, mutta kirjaa lukiessa tuli olo, että ehkä jonain päivänä palaankin vielä vuorille.

Aravind Adiga – Valkoinen tiikeri

IMG_2538

Näiden riipaisevien tositarinoiden jälkeen postaus on hyvä lopettaa kirjalliseen melko riipaisevaa ja todentuntuista fiktiota.

Valkoinen tiikeri on kirjemuotoon kirjoitettu kertomus kahdesta Intiasta – köyhästä rikkaasta. Samalla se on hyvin todentuntuinen ja kaunistelematon kuvaus elämästä tässä ristiriitaisuuksien maassa. Mustalla huumorilla ja dramaattisilla juonenkäänteillä maustettu melkoisen tragikoominen kirja saa välillä nauramaan ääneen ja välillä hieraisemaan silmiään.

Kirjassa päähenkilö Balram Halwai kertoo nousustaan köyhästä riksakuskin pojasta ensin rikkaan miehen autonkuljettajaksi, siitä etsintäkuulutetuksi rikolliseksi ja lopulta menestyväksi yksityisyrittäjäksi. Nousu maaseudun pimeydestä suurkaupungin valoon ei todellakaan tapahdu ilman uhrauksia.

Tämä kirja yllättää, se pistää ajattelemaan ja ennen kaikkea se viihdyttää ja pysyy mielenkiintoisena alusta loppuun. Mitä muuta voisikaan hyvältä romaanilta toivoa.

Löytyikö tästä lempikirjojasi? Entä puuttuko listasta oma suosikkisi? Ottaisin mielellään kirjavinkkejä vastaan, joululomakin kun on jo nurkan takana. Hyvää joulunodotusta kaikille 🙂

13 comments

 1. Emilia / Merkintöjä maailmasta · 16 joulukuun, 2018

  Kiitos Elsa, tästä sain monta mielenkiintoista kirjaa lukilistalle!😊 kaikki vielä lukematta, joten ei kun vaan lukemaan! Maailmalta kertovista kirjoista omia lemppareita ovat olleet esim. Shantaram ja Khaled Hosseinin kirjat. Nyt menossa Haruki Murakamin kirja, joka myös vaikuttaa hyvältä.

  Tykkää

  • Elsa · 16 joulukuun, 2018

   Kiitos vinkeistä myös sinulle! Khaled Hosseinin kirjoja olen lukenut, mutta muut ovat uusia tuttavuuksia🤗

   Tykkää

 2. Matkalla lähelle tai kauas · 16 joulukuun, 2018

  Kiitos kirjavinkeistä! Juuri etsin mukaan matkalle lukemista. Täällä voisi olla muutama vinkki siihen. Jos nyt vaan ehdin vielä kirjakauppaan….reissuun lähdemme kahden päivän päästä.

  Tykkää

 3. Anni | Rajatapaukset · 19 joulukuun, 2018

  Hyviä kirjavinkkejä, mullakin on luonnoksissa tekeillä postaus reissulukemisista, mutta menee kyllä ensi vuoteen että saan sen ilmoille.
  Viimeinen tyttö oli todella raskas luettava, mutta toisaalta kun sen on joku elänyt niin kai sen lukeminen on vähintä mitä minä voin tehdä. Järkyttävä, mutta erittäin valaiseva tarina, en ollut lainkaan tietoinen jesidien tilanteesta Irakissa.

  Tuo No more tomorrows vaikuttaa kiinnostavalta, täytyy katsoa saisinko sen jostain kirjastosta kaivettua käsiini!

  Suosittelen lukemaan Jon Krakauerin Jäätäviin korkeuksiin jos se ei ole vielä tuttu! Kertoo vuoden 1996 tapahtumista Everestillä kun erinäisten tapahtumien johdosta vuorella kuoli kahdeksan kiipeilijää eri retkikunnista. Todella kiinnostava ja hyvin kirjoitettu, vaikka toki tämäkin on vain yhden ihmisen näkökulma tapahtumiin.

  Tykkää

  • Elsa · 19 joulukuun, 2018

   Kiitos vinkistä, olenkin toivonut juuri tota kirjaa joululahjaksi😍 samat fiilikset tuosta Viimeinen tyttö kirjasta! Innolla jään odottelemaan sun kirjapostausta! 😊

   Tykkää

 4. Liisa - Studying the World · 19 joulukuun, 2018

  Kirjat todella kuuluvat Jouluun! Itse yritän lomalla kaiken väitöskirjakirjallisuuden vastapainoksi lukea jotain ”helppoa” tai jännittävää fiktiota. Nämä kirjat eivät taida ihan osua siihen kategoriaan, mutta ensi vuoden lukulistalle nappaan ainakin tuon Valkoisen Tiikerin. Kivoja lukuhetkiä!

  Tykkää

 5. FAMMO MATKALLA · 20 joulukuun, 2018

  Tuntuvat esittelyn jälkeen kaikki mielenkiintoisilta, varsikin tuo ”Viimeinen tyttö”. Täytyykin katsoa saisinko jonkun noista käsiini.

  Tykkää

  • Elsa · 20 joulukuun, 2018

   Kiva kuulla, sen pitäisi ainakin löytyä suht helposti🤗

   Tykkää

 6. Sini · 23 joulukuun, 2018

  Noista sinun vinkeistä olin lukenut vain Räihän kirjan. Viimeisin reissuaiheinen kirja, jonka luin, on Jukka Salmisen Polkupyörällä maailman ympäri. Isot suosittelut sille.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s